Set nous còmics a la biblioteca de l’IES Porto Cristo

El Consell de Mallorca ha facilitat a l’institut unes còpies de set còmics de la iniciativa “Mallorca té nom de dona ” que vol donar visibilitat a la història de les dones més importants de Mallorca.

L’institut té 7 nous còmics a la biblioteca per llegir-los. Es tracta de les històries de 7 dones que varen destacar en àmbits de treball en el qual sol ser costum que siguin els homes els que lideren o tenen importància. Per intentar generar interés als lectors i lectores, farem una breu sinopsi dels 7 còmics.

  • Catalina Homar: la veritable història d’una dona d’empenta. Una jornalera jove que amb esforç va aconseguir el que pareixia impossible en aquella època: ser l’encarregada d’una finca, una posició que a l’època (1889) era sempre dels homes.
  • Aurora Picornell: les bales no podran matar les idees. Una història que es tracta del reconeixement i de la reconstrucció d’un símbol de militància feminista, laïcista, comunista i de reivindicació de la classe obrera, amb un potencial icònic molt gran per Mallorca.
  • Margalida Jofre: la dona que va rompre barreres. Una dona de família adinerada que va rebre educació encara que era sorda, però ella volia que tothom que fos sord tingués l’oportunitat d’aprendre la llengua de signes de manera gratuïta.

  • Perleres, dones de la indústria de la perla a Mallorca El còmic que tracta de la indústria de les perles, un treball que és ignorat i feminitzat que va marcar la vida de moltes famílies durant moltes generacions.
  • Dorothea Bate, la caçadora de fòssils que va descobrir el Myotragus Balearicus Paleontòloga, zoòloga i ornitòloga anglesa. Va ser la primera dona contractada com a científica als 19 anys (1898) pel Museu Natural d’Història  de Londres. Entre 1910-1911, Dorothea va trobar una espècie extinta d’artiodactyl que va anomenar com Myotragus Balearicus, descobriment que va fer a Mallorca.

  • Sabaters, l’emprenta de les dones a la indústria del Raiguer. La indústria de la sabateria ha estat (i és) important a Mallorca, però les dones que han treballat d’això no han tingut visibilitat suficient. Han treballat en molts llocs: des de la seva casa, fins a una fàbrica industrial, i és un treball que no ha donat visibilitat a les dones.
  • Clara Hammerl, caminant per la igualtat. Clara Hammerl, procedent de Berlín, va arribar a Mallorca amb el seu marit Guillem Cifre i mentre que ell treballava d’ideòleg a la Caixa, ella era pedagoga a la institució de Llibre d’ensenyança de Pollença, un dels models més destacables que va fer Mallorca a la pedagogia, encara que el poble de Pollença la criticava per la seva religió (la luterana). Quan el seu marit va morir al 1908, va treballar en el seu lloc i es va convertir en la primera directora d’una entitat financiera a Espanya.

Si estàs interessat en un dels còmics, pots llegir-los a la biblioteca o comanar-los prestats per llegir a ca teva.

Anxo Márquez

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s